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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  26/10/2016
Data da última atualização:  13/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  NOGUEIRA, S. R.; OLIVEIRA, M. T. B. de; MACEDO, P. E. F. de.
Afiliação:  SONIA REGINA NOGUEIRA, CPAF-Acre; Maria Tereza Batista de Oliveira, Universidade Federal do Acre; PAULO EDUARDO FRANCA DE MACEDO, CPAF-Acre.
Título:  Fitonematoides associados à cultura da banana no Acre.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruteiras nativas e sustentabilidade: anais. São Luis: SBF, 2016.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Em vista dos potenciais problemas causados por estes patógenos, este trabalho teve por finalidade realizar um levantamento populacional e identificar as espécies de fitonematoides em diferentes locais cultivados com bananeira no acre.
Palavras-Chave:  Acre; Acrelândia (AC); Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Assentamento Bonal; Enfermedades y desórdenes de las plantas; Identificación de patógenos; Senador Guiomard (AC); Western Amazon.
Thesagro:  Banana; Doença de Planta; Identificação; Musa sp; Nematóide; Plátano.
Thesaurus Nal:  Pathogen identification; Plant diseases and disorders.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/149303/1/26170.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC26170 - 1UPCAA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sul. Para informações adicionais entre em contato com cppsul.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sul.
Data corrente:  27/11/2023
Data da última atualização:  27/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ALMEIDA, T. S. de; SANTOS, B. A. dos; STEFANELLO, A.; SANTOS, I. D. dos; FRACARI, J. C.; SILVA, M.; GIONGO, C.; WAGNER, R.; NALERIO, E. S.; COPETTI, M. V.
Afiliação:  TIAGO SANTOS DE ALMEIDA, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; BIBIANA ALVES DOS SANTOS, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; ANDRIELI STEFANELLO, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; INGRID DUARTE DOS SANTOS, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; JULIANA COPETTI FRACARI, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; MARINA SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; CITIELI GIONGO, CPPSUL; ROGER WAGNER, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; ELEN SILVEIRA NALERIO, CPPSUL; MARINA VENTURINI COPETTI, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA.
Título:  Spontaneously growing fungi on the surface and processing areas of matured sheep ham and volatile compounds produced.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 173, 113287, Nov. 2023.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Raw ham is a dried and matured product traditionally made from pork leg, but other animals, such as sheep, can be used. The natural presence of bacteria and fungi in this product influences its characteristics throughout the process. This study analysed the fungal populations present during raw sheep hams? processing. Two types of products were developed: without and with the addition of seasonings. Mycological analyses were carried out from the ingredients, seasonings, facilities air, as well as on the surfaces of the hams and the air in the chamber throughout the maturation period (0, 45, 90, and 180 days) using 18 % dichloran glycerol agar and the data were submitted to Principal Component Analysis. Volatile compounds were evaluated at the end of the sheep ham manufacturing process through a gas chromatograph coupled to a mass spectrometer. At 45 days of aging, a more remarkable similarity was observed between the fungi present on the non-seasoned hams and those in the ripening chamber?s air, while the seasoned hams showed a more evident relation with those fungi present in the spices. With time, the fungi in the air of the ripening chamber started to be influenced by Aspergillus ser. Aspergillus and Aspergillus ser. Rubri already installed in the seasoned hams at 45 days, and then it probably dispersed the non-seasoned ones due to the airborne spores, becoming the most prevalent in both treatments at 90 days. At the end of ripening, the mycobiota of both raw hams was com... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carne maturada.
Thesagro:  Carne; Carne Tratada; Ovino; Presunto; Tempero.
Thesaurus NAL:  Aspergillus.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSUL15044 - 1UPCAP - DD
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